MİLLÎ EDEBİYAT – II
Test Özet
0 of 10 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 10 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 10
1. Soru
Türk dağlarının bağrından nebean edip (kaynayıp) Türk köyleri ve Türk ormanları arasından akarak Türk sahillerine karışan Sakarya’nın ismi yedi günden beri millî coğrafyadan millî tarihe geçti. Sakarya, yedi asırdan beri ilk defa kendi kıyılarında Türk kahramanlarının ulvi gazalarını seyrediyor. Şüphesiz şimdi Sakarya, yatağından taşmak ve Türk siperlerine doğru bağırmak istiyor: “Benim sularım yedi asırdan beri Türk ülkesinin topraklarını suladığı gibi sizin kanlarınız yedi asırdan beri yine bu ülkenin kara topraklarını ıslatıyor. Benim sularımın ne ehemmiyeti var? Ben buğday köklerine kuvvet verebilirim. Kurak tarlaları yeşil otlarla bürüyebilirim. Fakat sizin kanınızın ıslattığı yerden destan çıkıyor, kahraman çıkıyor, şeref, şan çıkı- yor. Siz yedi asır evvel benim kıyılarımda vuruşan Türklerle kardeş gibisiniz. Onlar kadar cesursunuz. Ölüm denen korkunç dev, sizi de ancak onlar kadar korkutmuyor. Benim suyum Osman Bey’in atının içtiği suyun aynı olduğu gibi sizin kanınız da Osman Bey gazilerinin akıttığı kanın tıpkısıdır.”
Bu metnin yazarının tavrı ve anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
-
Soru 2 of 10
2. Soru
Aşağıdakilerden hangisi Millî Edebiyat Dönemi öğretici metinleri için söylenemez?
-
Soru 3 of 10
3. Soru
Aşağıdaki eser-yazar eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
-
Soru 4 of 10
4. Soru
Herhangi bir millet için kendi millî ilimlerinin yabancılar tarafından ve pek tabii hiç de iyilik düşünmeyecek bir tarzda tetkik edilmesi, itiraf etmeli ki millî bir felakettir. Bugün Türklük hakkında tetkiklerde bulunan Garp âlimleri hakkımızda ne kadar iyi düşünür; tarafsız, ciddi davranırlarsa davransınlar bizim o çalışmaya iştirak şöyle dursun hatta o mesaiden bile gafil kalmamız kadar büyük bir cürüm, bu kadar tabii olmayan bir hâl tasavvur edilemez.
Mehmet Fuat Köprülü’ye ait bu metnin Türklük araştırmaları ile ilgili ana fikri aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 5 of 10
5. Soru
I. Mehmet Emin Yurdakul – Türkün Hukuku – Fıkra
II. Yahya Kemal Beyatlı – Aziz İstanbul – Sohbet
III. Refik Halit Karay – Minelbab İlelmihrab – Hatırat
IV. Ömer Seyfettin – Yeni Lisan – Mektup
V. Reşat Nuri Güntekin – Anadolu Notları – Gezi Yazısı
Numaralanmış sanatçı-eser-tür eşleştirmelerinin hangisinde yanlışlık yapılmıştır?
-
Soru 6 of 10
6. Soru
Ziya Gökalp’ın 1923 yılında yayınlanan —- adlı eseri onun uzun yıllar savunduğu Türkçü ve Türkçeci fikirlerin derli toplu şekilde bir araya getirildiği ana metin olma özelliği göstermektedir.
Bu parçada boş bırakılan yere getirilmesi gereken eser ismi aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 7 of 10
7. Soru
Sevgili karilerimize Bugün birinci nüshasını okuduğunuz bu dergi evvelce intişar eden “Hüsün ve Şiir”in bir şekl-i mütekâmilinden başka bir şey değildir; evet gazetemizin heyet-i tahrîriyesi sizin evvelce tanıdığınız gençlerdir. Onlar düşündüler ki “Hüsün ve Şiir” namı yalnız ihtisasâta müteallik mevâdda taallûk ediyor hâlbuki maksatları yalnız bu değildi; Hüsün ve Şiir’in şümûl-i manâsından maada mahsûlât-ı fikriye de gazetelerinde geniş bir mevkii haizdi. Binaenaleyh risalenin ismini değiştirdiler ona “—-” dediler.
Bu parçada boş bırakılan yere getirilmesi gereken isim aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 8 of 10
8. Soru
Millet, ne ırkın ne kavmin ne coğrafyanın ne politikanın ne de iradenin belirlediği bir topluluktur. Millet; dilce, dince, ahlakça ve güzellik duygusu bakımından ortak olan, yani aynı terbiyeyi almış fertlerden oluşan bir topluluktur. Türk köylüsü onu “dili dilime uyan, dini dinime uyan” diyerek tarif eder. Bir adam, kanca ortak olduğu insanlardan çok dilde ve dinde ortak olduğu insanlarla beraber yaşamak ister çünkü insani karakterimiz bedenimizde değil, ruhumuzdadır. Büyük İskender ne diyordu: “Benim gerçek babam Filip değil, Aristo’dur.”
Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisine söylenemez?
-
Soru 9 of 10
9. Soru
Savundukları görüşler ve kullandıkları dil dikkate alındığında aşağıdaki metinlerden hangisinin Millî Edebiyat anlayışını temsil ettiği söylenemez?
-
Soru 10 of 10
10. Soru
Yetişmesinde Üsküp’ün, oradaki Yeni Mekteb’in ve daha çok annesinin rolünün büyük olduğunu ifade eden sanatkârın asıl adı Ahmed Âgâh’tır. Albert Sorel gibi yazılarını ve derslerini takip ettiği Camille Julien’in tarih-coğrafya ilişkisi temelli “Fransa toprağı bin yılda Fransız milletini yarattı.” sözü ona sanat görüşünün şekillenmesi bakımından ilham kaynağı olmuştur. Sanatçı, Malazgirt Zaferi’ni milat kabul edip Türk milleti ile Anadolu toprağı arasındaki irtibatla oluşan medeniyetin verimlerini sanat hayatının merkezine oturtmuş; kökü geçmişe, millî ve manevi değerlere bağlı bir modernizmi savunmuştur.
Bu parçada hakkında bilgi verilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?