TANZİMAT EDEBİYATI/ÖĞRETİCİ METİNLER
Test Özet
0 of 9 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 9 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 9
1. Soru
Vatana gönülden bağlanma ve onu sevme; sebepsiz yere, sırf insanın tabiatından gelme bir istek değildir. İnsan vatanını sever çünkü Allah’ın insanlara bahşettiği şeylerin en azizi olan hayat, vatan havasını teneffüsle başlar. İnsan vatanını sever çünkü tabiatın, yani Allah’ın bağışladığı şeylerin en parlağı olan göz, dünyaya ilk baktığı zaman vatan toprağını görür. İnsan vatanını sever çünkü vücudunun maddesi, vatanın bir parçasıdır. İnsan vatanını sever çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı, menfaati vatan sayesinde ayakta kalabilir. İnsan vatanını sever çünkü varlık sebebi olan atalarının sakin mezarlığı ve çocuklarının meydana geleceği yer, vatandır. İnsan vatanını sever çünkü vatan çocukları arasında dil birliği, menfaat birliği ve birbirine fazla alışıklık olduğundan, gönül yakınlığı ve düşünce kardeşliği doğmuştur.
Bu parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
-
Soru 2 of 9
2. Soru
Namık Kemal ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
-
Soru 3 of 9
3. Soru
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Şinasi’nin Tanzimat Edebiyatı’na katkılarıyla ilgili yanlış bir bilgi verilmiştir?
-
Soru 4 of 9
4. Soru
Ta’lîm-i Edebıyat’ı ise hergün okuyorum. Bana senin makalen değil, hayalin bile bir ders-i edebdir. Yazdığın şeylerden istifade ettiğim gibi seni düşünmekten de müstefid olurum çünkü memleketimizde benim istidadımı bi-hakkın takdir edenlerin -ikincisi diyemem- birincilerindensin. Aile-i edebiyat içinde bir yetim olduğum halde Kemal ile sen bana peder, birader oldunuz. Seni daha öğrenmediğime nasıl hükmedersin, bilemem.
Bu öğretici metin parçası için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
-
Soru 5 of 9
5. Soru
Aşağıdaki sanatçı-eser-tür eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
-
Soru 6 of 9
6. Soru
1968’de Hürriyet gazetesinde yayımlanan —- başlıklı yazıya göre şiir her toplumda görülen doğal bir sanat olup bütün uluslar kendi özelliklerini yansıtan şiirlere sahiptir. Divan edebiyatı ise Osmanlı şairlerinin Arapları, İranlıların da Arapları taklit etmeleriyle ortaya çıkmış melez bir yapıdır. Türk edebiyatını temsil edebilecek asli ürünler, divan edebiyatı şairlerinin beğenmediği halk türkülerinde, âşıklar arasında söylenen “deyiş”, “üçleme” ve “kayabaşı”larda aranmalıdır.
Bu parçadaki boşluğa aşağıdaki isimlerden hangisi getirilmelidir?
-
Soru 7 of 9
7. Soru
Aşağıdaki tanımlamalardan hangisi parantez içindeki eseri karşılamamaktadır?
-
Soru 8 of 9
8. Soru
Kelâm müdavele-i tasavvur hizmetine kudretten müvekkel bir cism-i lâtiftir ki binlerce seneler geçse taravet-i nev-civânesine zevâl erişmez. Amma haysiyet-i kemâli itibârında bulunan sıhhat-i meâliyle tenâsüb-i endâmı hükmünde olan tertîb-i intizâmı yerinde olmalıdır ki herkes indinde mahbûb-ı kulûb ve o hâl ile her zaman memdûh ve mergûb olabilsin. (müdavele-i tasavvur: düşüncelerin harekete geçmesi, müvekkel: temsilci, cism-i lâtif: güzel kadın, taravet-i nev-civâne: tazelik, zevâl: sona erme, haysiyet-i kemâl: değer derecesi, sıhhat-i meâl: mana yerindeliği tenâsüb-i endâm: üslup güzelliği, tertîb-i intizâm: düzenli dizilim, mahbûb-ı kulûb: gönüllerin sevgilisi, memdûh: övülen, mergûb: beğenilen)
Bu metin parçası için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
-
Soru 9 of 9
9. Soru
Hayli kısa süren yazın yaşamında türlü konularda iki yüzden fazla makale, telif-tercüme on altı kitap kaleme alan —- Muallim Naci ile edebî sohbetler, Namık Kemal ile zaman zaman şiddetli münakaşalara varan tartışmalara girişmiştir. Romantizmin sübjektif edebiyatına karşı ilmîliği ve nesnelliği savunmuştur. “Victor Hugo” adlı eseri de bir romantizm eleştirisi olup aynı zamanda natüralizmi Türkiye’de tanıtan ilk eserdir.
Bu parçadaki boşluğa adı getirilmesi gereken Tanzimat Dönemi fikir adamı aşağıdakilerden hangisidir?