AHLAK FELSEFESİ
Test-özet
0 / 12 soru tamamlandı
Sorular:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
Bilgi
Daha önce test tamamladınız. Bu nedenle yeniden başlatamazsınız.
Test Yükleniyor …
test başlatmak için oturum açmanız veya kaydolmanız gerekir.
test Başlatmak için bir önceki Modülün test bölümünü geçmek zorundasınız.
Sonuçlar
Sonuçlar
0 / 12 soru doğru yanıtlandı.
Geçen Süre:
Zaman geçti
Doğru cevap= 0 – Toplam soru= 0 – Başarı: 0
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmemiş 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Yanıtlandı
- Gözden geçir
-
Soru 1 / 12
1. Soru
“Erdem teorik bir bilgi değildir, o bir yaşam pratiğidir. Bilinen iyinin yaşama uygulanmasıdır.” yargısıyla aşağıdakilerden hangisi savunulmaktadır?
-
Soru 2 / 12
2. Soru
Sokrates’e göre erdem ve bilgi aynı şeydir; doğru davranış ancak doğru bilgiyle mümkündür. Ahlaklı olmak için iyiyi bilmek gerekir. Kimse bilerek kötülük etmez. Kötülük bilgi eksikliğinden kaynaklanır.
Sokrates’in bu görüşlerine dayanarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
-
Soru 3 / 12
3. Soru
Aşağıdakilerden hangisi insanın doğru eylemde bulunması için gereken nitelikler arasında yer almaz?
-
Soru 4 / 12
4. Soru
Sokrates’e göre, insanın kendi üzerindeki egemenliği olan ölçülülük için gerek duyulan tek şey, iyiye ve kötüye iliş- kin bilgidir. Çünkü insan, kendisinin ne olduğunu, hayata geçirilmesi gereken en temel ihtiyaçlarının, yeteneklerinin ve arzularının neler olduğunu bildiği takdirde ancak kendi üzerinde tam bir denetim ve hakimiyet kurabilir. Bu yüzden Sokrates’ e göre yalnızca bu kavrayıştan yoksun olan budalalar ölçü ve kural tanımazlar.
Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
-
Soru 5 / 12
5. Soru
Atina sokaklarında gençlerle felsfe yaparak yönetimi eleş- tiren Sokrates, bu yaptıklarından sorumlu tutulup ölüm cezasına çarptırılmıştır. Öğrencileri Sokrates’e kaçması gerektiğini söylediği halde O, karakterinin bir özelliği olan ahlaki duyarlılığı, dürüstlüğü ve cesareti nedeniyle kaçmayı reddederek baldıran zehri içerek ölmüştür.
Bu parçada aşağıdaki kavramsal ilişkiden hangisi vurgulanmaktadır?
-
Soru 6 / 12
6. Soru
“İnsan eylemleri bir takım kurallara göre ortaya çıkmaz. İnsan eylemlerini belirleyen kurallar olmadığında insan özgürdür. Bundan dolayı insan davranışlarından sorumludur. Bu anlayışı savunanlar devletin olabildiğince küçülmesini ve insanlara ahlaki kısıtlamalar yapılmaması gerektiğini savunmuşlardır.” diyen bir düşünürün görüşleri aşağıdaki özgürlük anlayışlarından hangisine uygundur?
-
Soru 7 / 12
7. Soru
Ahlak buyruğu, ancak iyi ve kötü arasında seçme imkanımız olduğunda bir anlam ifade eder. Kant, “Yapmalısın, o halde yapabilirsin!” der.
Buna göre ahlaki eylemin ilk koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 8 / 12
8. Soru
İnsanın kendisi bir organizma olarak doğa yasasına bağlı- dır, onun ahlaksal yaşamı da doğal yaşamı da belirlenmiş- tir. İnsan farkında olmasa da kararlarını doğada ve toplumda bulunan nedensellik yasasına göre verir.
Bu parçada aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi açıklanmaktadır?
-
Soru 9 / 12
9. Soru
.“İnsan yalnızca evrenin bir unsuru, bütün tarafından belirlenmiş doğanın küçük bir parçası, evren makinesi içinde basit bir dişlidir.” diyen bir düşünürün görüşleri aşağıdaki yargılardan hangisi ile çelişmektedir?
-
Soru 10 / 12
10. Soru
Kant için ahlaki davranış haz verici olabilir, fakat doğal ve toplumsal gereksinimlerimizle dolayımlı olan haz ve mutluluk, ahlaksal davranışlarımızın ana ve belirleyici nedeni değildir. Haz ve mutluluk iyi ve erdemli davranışa eşlik edebilir, fakat eşlik etmeyip çatışabilir de. Bu nedenle iyi ve erdemli davranışa yol açan eylemin temelinde evrensel olarak bağlayıcı olan koşulsuz buyruğa itaat vardır.
Buna göre Kant için ahlaki eylemin amacı nedir?
-
Soru 11 / 12
11. Soru
Stoacılara göre insan dünya denen tiyatro sahnesinde bir oyuncudur. Oyunu o yazmamıştır, rolünü kendisi belirlememiştir. Onun rolü, Tanrı ya da kozmosa egemen olan ilke tarafından belirlenmiştir. O yapamayacaklarının bilincinde olmalı, yapabilecekleri şeyleri bilmeli, istencini bu yolda kullanma erdemine sahip olmalıdır.
Bu parçaya göre stoa ahlakı için aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
-
Soru 12 / 12
12. Soru
“Irmakların denizde kaybolduğu gibi erdemlerde çıkarda kaybolur.” diyen bir kişiye göre ahlaki eylemin amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Kimler Neler Demiş?