Felsefeyle Tanışma
Test Özet
0 of 12 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 12 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz…
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 12
1. Soru
Kant’a göre; “Sadece felsefe yapmak öğrenilir. Kendi düşünceni, dünyayı, toplumu deneyimin bizde bıraktığı bilinmezlikleri sorgulayarak…”
Bu parçadan hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
-
Soru 2 of 12
2. Soru
Felsefe köken olarak bilgiyi ve bilgeliği sevmek anlamı- na gelir, özgür düşünce ve eleştiriyle sağlam bilgilere ulaşıp sorunları çözmeyi ve yaşamı buna göre düzenlemeyi amaçlar.
Buna göre felsefenin anlamı ile ilgili en uygun ifade aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
-
Soru 3 of 12
3. Soru
Filozof felsefi soruları sorarken akla ve mantık ilkelerine uygun cevaplar da üretmelidir. Fakat; öncelik varlığı anlamak için doğru soruları sormaktadır. Yani soru sormak önemli; ama bunun yanında akla ve mantığa uygun cevaplar bulmak da gereklidir. Fakat her soru için farklı cevaplar verilebilir. Aynı zamanda her cevap yeni sorular da ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla iki bin beş yüz yıllık felsefe tarihi dinamizmini kaybetmeden varlığını sürdürmektedir.
Parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
-
Soru 4 of 12
4. Soru
Felsefe bilgisi, adeta bir şehrin ortasındaki yüksek kule gibidir. Kulenin şehre bakan pencereleri vardır. Her pencereden şehrin belli bir kısmı görünür, sadece kulenin en üst noktasında bulunan felsefe penceresinden bütün şehri görmek mümkündür. Başka bir deyişle felsefe bilgisi sayesinde insan, gerçeğe herhangi bir yönüyle parçacı bir yaklaşımla değil, mümkün olan her yönleriyle genel olarak değerlendirilebilecek bir bakma olanağını kazanır. Parçada felsefi düşüncenin hangi niteliği vurgulanmıştır?
-
Soru 5 of 12
5. Soru
Filozof, kendisinin de içinde bulunduğu dünyayı anlamak ve kavramak için her türlü bilgi, algı ve sezgi sonuçlarından oluşan düşünceyi, açıklığa kavuşturur. Fakat filozof bununla yetinmez, yani dünyayı parçalanmış bir halde bırakmaz, üzerinde düşünülüp aydınlığa kavuşturulmuş malzemeden hareketle dünyayı yeniden inşa eder ve onu bir bütünlüğe kavuşturur.
Parçada felsefi düşüncenin hangi niteliği vurgulanmıştır?
-
Soru 6 of 12
6. Soru
Her dönemde bilimlerin ortaya koyduğu gerçekler aynı olmasına karşın, aynı gerçeklere dayanan felsefe sistemleri başkadır. Çünkü filozofun yaptığı, sanatçı gibi bir konuyu kendine özgü olarak yorumlamaktan ibarettir. Kaldı ki aynı konuda, aynı hareket noktasından ve aynı verilerden hareket etseler bile, hiçbir filozofun tıpa tıp başkasınınkine benzeyen bir sistem kurduğu görülmemiştir.
Parçadan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
-
Soru 7 of 12
7. Soru
Felsefenin bugünkü düşüncesini ve onun değerini anlamak, çağımızda karşılaştığımız felsefe problemlerini gerektiği gibi tartışabilmek, insan düşüncesinin tarihini bilmekle olur. Örneğin felsefe sistemleri bunların temellerine inmeden ele alınamaz. 19.Yüzyıl’da yaşamış Kierkegaard’ı görmeden varoluşçuluk, Kant’ı bilmeden analitik felsefe ele alınamaz.
Bu parçadan hareketle aşağıdaki görüşlerden hangisine ulaşılabilir?
-
Soru 8 of 12
8. Soru
Felsefede yapılan akıl yürütmeler, ulaşılan sonuçlar birbirine eklenerek bir bütün oluşturulmaya çalışılır. Bu bilgi, varılacak olan yeni bilgilerle zenginleştirilmeye hazır ve açıktır. Başka bir deyişle, filozoflar aynı problemlere yeni ve farklı çözümler getirirlerken, kendilerinden önce yaşamış olan düşünürlerin ulaştıkları sonuçlardan yararlanırlar. Ancak bu yararlanma, önceki bilgilerin sonrakilere dayanak oluşturulması şeklinde değildir.
Bu parçada aşağıdaki yargılardan hangisi vurgulanmaktadır?
-
Soru 9 of 12
9. Soru
Felsefe hakikati araştırırken bilim gibi herkes için geçerli olabilecek bilgiler ortaya koymaya çalışmaz. Filozof ile bilim insanlarının soru sorma biçiminde farklılık vardır. Filozof, “Dünya’nın yedi harikası nedir?” sorusunu sormaz; bu türden sorulara cevap aramaz. Filozof, “Güzel nedir?” sorusuna cevap arar. “Düzenin aksayan yönlerini açığa çıkarmaz; “İdeal düzen nedir?” sorusunu irdeler.
Parçada felsefi düşüncenin hangi niteliği vurgulanmıştır?
-
Soru 10 of 12
10. Soru
Felsefenin, soru sorma tekniğine sıkı sıkıya bağlı bir geleneği vardır. Verilen cevaplar son olmaktan öte yeni başlangıçlar için iyi gerekçelerdir. Felsefede sorgulamaya dönük şüphe duyma ve merak güdüsüyle sorunu çözmek ya da cevap vermekten çok yeni bir sorun alanına işaret etmek daha önemlidir. Böylece felsefi düşünme sorgulamanın sonucunu da sorgular.
Paragrafta felsefi düşüncenin hangi özelliği vurgulanmıştır?
-
Soru 11 of 12
11. Soru
Felsefi düşünce, kökü bakımından genellikle bütün bildiklerimizi ve özellikle inandıklarımızı, eylem alanında yol gösterici olarak kabul ettiğimiz değerleri, toplumun bize kabul ettirdiği ön yargılarımızı, alışkanlıklarımızı, özgür düşüncenin süzgecinden geçirir; bunlara dışarı- dan bakarak irdeleme imkanı sunar.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?
-
Soru 12 of 12
12. Soru
Her şeyi olduğu gibi kabul eden, merak etmeyen kendisine sunulanla yetinen bir insan için, felsefe gerekli değildir.
Parçada felsefi düşüncenin hangi özelliği vurgulanmıştır?