Varlık Felsefesi
Test Özet
0 of 12 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 12 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 12
1. Soru
Yeni Ontoloji, varlığı dört katmanlı gerçeklik olarak ele almaktadır. Bu yaklaşıma göre varlık, bilinçten bağımsız olarak vardır. Dünya, her biri birbirinden ayrı dört katmanın bir araya gelerek oluşturduğu bir bütündür. En altta nesneler, canlılar, sonra ruhlu varlıklar ve en üstte değer üreten insan. En altta fizik, en üstte felsefe vardır.
Buna göre “Yeni Ontoloji” ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
-
Soru 2 of 12
2. Soru
Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm), varlığın genel ve soyut çerçevede sorgulanmasını doğru bulmaz.İnsan doğrudan oluşun öznel ve somut göstergelerine yönelir. Çünkü insan diğer nesneler gibi değişmez bir özün varlığı değildir; kendi özünü kendisi belirlemek zorunda olan bir varlıktır.
Bu yaklaşıma göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?
-
Soru 3 of 12
3. Soru
Varlıklar, soyut ya da somut, kendilerini gösterip tekrar geri çekebilirler. Örneğin insanın dünyada var olma şekli gibi. Bu durum varlık olmayı değiştirmez. Fakat burada asıl önemli olan şey; varlık olmanın kendisinden kaynaklanan temel ilkenin ne olduğudur.
Burada sorgulanmak istenen için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılamaz?
-
Soru 4 of 12
4. Soru
Normalde somut varlıkların gerçekliğinden şüphe edilmez. Bu durum somutluğun bize yaşattığı duyumsamalardan kaynaklanır. Oysa var kabul ettiğimiz hiçbir varlık sadece somut olduğu için duyumsanmaz; belli bir niteliği bize taşıdığı için duyumsanır. Burada gerçekliği şüpheli kılan şeyse, sözü edilen niteliğin değişebilir olmasıdır.
Parçada tartışılan sorun, ontolojinin hangi problemine karşılık gelir?
-
Soru 5 of 12
5. Soru
Biyoloji, fizik, kimya, tarih gibi bilimsel ayrımlar, varlıkların olgusal özelliklerinden kaynaklanır. Dolayısı ile her bir bilim, yalnızca kendisini ilgilendiren özellik üzerinde inceleme yapar. Oysa felsefe, var olanların tümünü, varlık olma bütünlüğü içerisinde ve çok boyutlu sorgular.
Buna göre, sırasıyla bilim ve felsefenin kullandığı bakış açısını aşağıdaki kavramların hangisi ifade eder?
-
Soru 6 of 12
6. Soru
Felsefenin ele aldığı‘’varlık’’ kavramı ile bilimin kullandığı ‘’varlık’’ kavramı aynı anlama gelmez. Felsefe için ‘’varlık’’, her şeyden önce bir şüphe konusudur. Oysa bilim için varlık, gündelik yaşam dilinin ifade ettiği her bir somut nesneden başka bir şey değildir.
Buna göre bilimin varlığa yaklaşımı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
-
Soru 7 of 12
7. Soru
“Fizik ötesi” anlamına gelen “metafizik”; başlangıçta ontolojik sorgulamalarla ilk felsefe olarak karşımıza çıkar. Daha sonra fizik ötesi konu ve sorgulama alanları üzerinden, kendine özgü bir düşünme alanına dönüşmeye başlar.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi metafiziğin kendine özgü sorduğu sorulardan biri olamaz?
-
Soru 8 of 12
8. Soru
Antik Yunan’da ilk felsefe ontoloji ile başlar. Varlığa dair kültürel ve mitolojik açıklamaların güvenilir dayanaklara sahip olmaması, Yunan düşünürlerini akla dayalı bir yolculuğa çağırır.
Buna göre “ontoloji” için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
-
Soru 9 of 12
9. Soru
Varlıkları sadece dışımızdaki maddi unsurlar olarak göremeyiz; aksi takdirde, matematiğin sayılar dünyasını da, edebiyatın düşşel zenginliğini de yok saymamız gerekir.
Verilen açıklamada yapılan varlığa ilişkin ayrım aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
-
Soru 10 of 12
10. Soru
Günlük yaşamın sorgulayıcı olmayan akışı içerisinde varlık kavramı pek fazla dikkat çekmez. Fakat ihtiyaç duyulan bir nesnenin var olup olmadığı dikkat çeker. Oysaki bir filozof için var olmanın ne olduğunu düşünmek yaşamanın doğrudan kendisidir.
Buna göre felsefenin varlığa yaklaşım tarzı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
-
Soru 11 of 12
11. Soru
Varlık üzerine yapılan sorgulamalar genel olarak iki grupta toplanır: Varlığı kabul üzerinden yola çıkan yaklaşımlar ile düşünsel ve duyusal farklılıkları gerekçe göstererek varlığın bilinmezliği,yokluğu üzerinden üzerinden yola çıkan yaklaşımlar.
Buna göre,verilen açıklama sırayla aşağıdaki yaklaşımlardan hangisini ifade etmektedir?
-
Soru 12 of 12
12. Soru
Evrenin işleyişi makine gibidir; hiçbir sapmaya izin vermez.Bütün gücü, determinist yapısından kaynaklanır; Evrende, neler, nasıl varolabiliyorsa öğle olur ve oluş süreçleri asla değişmez.
Evrenin varlığını bu şekilde yorumlayan bir yaklaşım için, aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?