BİYOGRAFİ – OTOBİYOGRAFİ – 1
Test Özet
0 of 12 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 12 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 12
1. Soru
Aşağıdakilerden hangisi biyografi türüne ait özelliklerden biri değildir?
-
Soru 2 of 12
2. Soru
Bu parçada altı çizili yerlerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
-
Soru 3 of 12
3. Soru
Divan edebiyatında biyografi türüne tezkire ya da – – – – denir. Bu türün ilk örneği Ali Şir Nevai’nin – – – – adlı eseridir. Anadolu sahasında yazılan ilk tezkire – – – – tarafından yazılan Heşt Behişt adlı eserdir.
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
-
Soru 4 of 12
4. Soru
Bir kişinin başından geçen olayları gözlemlerine ve bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüne – – – – denir. Bu yazı türünde üslupta samimiyet, söz edilen bilgilerde nesnellik ilkesi esastır. Kişinin birinci tekil kişili bir anlatımla kendi yaşamını okuyucuya aktardığı yazı türüne – – – – denir. Bu yazı türünde olay ve durumlar kişinin kendi bakış açısıyla ele alındığı için nesnellik ilkesi aranmaz.
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?
-
Soru 5 of 12
5. Soru
Verilen biyografi-otobiyografi karşılaştırmasında kaç numaralı yerde bilgi yanlışı yapılmıştır?
-
Soru 6 of 12
6. Soru
En sevdiği yazar Cesare Pavese’den tam otuz beş yıl sonra aynı gün Simav’da dünyaya gözlerini açan Özlü, öğretmen anne ve babanın üçüncü ve son çocuğudur. Ailesinin işi gereği; Simav, Ödemiş ve Gerede’de geçirir çocukluğunu. Doğduğu yıl olan 1943’ten, 1954’e kadar bu şehirler arasında geçen hayatı, on bir yaşında ailesinin İstanbul’a taşınmasıyla birlikte bir süreliğine yerleşik düzene geçer ancak onun ruhu göçebedir. O, çocukken yaşadığı kasabada İstanbul’dan Ankara’ya hareket eden kesik burunlu otobüsleri izler ve o otobüslerde seyahat eden insanlara özlemle bakar ve bu özlem küçük yaşlarından itibaren içinde uzak dünyaları tanıma isteğinin ilk kıvılcımlarını yakar
Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
-
Soru 7 of 12
7. Soru
I. Nisan 1940’ın son haftası; biri İngiliz biri İsveçli iki ressam arkadaşımla, Fransa’nın güneyine, Cagnes kasabasına gittik. Kiraladığım bir bisikletle bu kasabada on beş gün cirit attım. Sabah erkenden çıkıyor, akşam hava kararmadan geri dönüyordum. Adları gibi kendileri de şirin köylerden geçtim. Görmediğim yer kalmadı.
II. Türk edebiyatında postmodernist romanın kurucularından olan Oğuz Atay, 1934 yılında avukat bir baba ve öğretmen bir annenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesinde mühendislik eğitimi alan yazar, ödül kazandığı “Tutunamayanlar’’ adlı romanıyla asıl ününü kazanmıştır. Bu romanın arkasından yazdığı “Korkuyu Beklerken’’, “Eylembilim’’ gibi birçok eseriyle Türk edebiyatında çok önemli bir yer edinmiştir.
Numaralanmış metinlerin türleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
-
Soru 8 of 12
8. Soru
Kişinin kendi hayatını anlattığı eserlere otobiyografik eser adı verilmektedir. Türk edebiyatında bu türde yazılmış birçok eser bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada söz edilen türe örnek gösterilebilir?
-
Soru 9 of 12
9. Soru
1899 yılında İstanbul’da dünyaya gelen yazar, Servetifünun Dönemi yazarlarından İsmail Safa’nın oğludur. Bir dönem köşe yazarlığı yapan yazar bu süreçte ‘Server Bedi’ mahlasını kullanmıştır. Yazar Cumhuriyet Dönemi Türk romanında, bireyin iç dünyasını ele alan roman türünün başarılı örneklerini vermiştir.
Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 10 of 12
10. Soru
3 Temmuz 1883’te Prag’da dünyaya gelen Kafka’nın annesi ve babası süs eşyalarının satıldığı küçük bir dükkân işletiyordu. Sağlığı Viyana’daki çeşitli klinik ve sanatoryumları dolaşmasını takiben çok ani bir şekilde bozulan Kafka, 3 Haziran 1924’te öldü. Kimya, germanistik ve sanat tarihi eğitimi alan Kafka, daha sonra hukukta karar kılarak bu alanda doktorasını tamamlamıştır. Boş zamanlarında öykü ve roman taslakları oluşturan Kafka, kısa süren yaşamına kırk eser sığdırmış büyük bir yazardır.
Kafka’nın hayatının anlatıldığı bu biyografi metninde yapılan hata aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 11 of 12
11. Soru
Aşağıdakilerden hangisinde eser-tür eşleştirmesi yanlış yapılmıştır?
-
Soru 12 of 12
12. Soru
(I) Biyografi; topluma ışık tutmuş, toplumda önemli işlere imza atmış; siyaset, sanat, felsefe gibi alanlarda iz bırakmış kişilerin hayat hikâyelerini ele alan edebî türdür. (II) Biyografiler sayesinde okurlar, başarılı hayat hikâyelerini okuyarak örnek bir yaşama tanıklık etmiş olurlar. (III) Biyografisi yazılan kişinin hayatını okurken aynı zamanda o kişinin yaşadığı dönemin kültürel, toplumsal özelliklerini tanıma imkânı bulan okuyucu kültürel birikim de sağlamış olur. (IV) Biyografi, bir yazarın hayatını ele alıyorsa yazarın eserlerini anlama ve değerlendirme sürecinde de okuyucu ve araştırmacılara yol gösterici bir özellik taşır. (V) Ancak bu eserlerde kullanılan ifadeler öznel bir bakış açısına sahip olduğu için bu eserler bilimsel bir kaynak olarak değerlendirilemez.
Parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?