TÖVBE VE BAĞIŞLAMA
Test Özet
0 of 12 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 12 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 12
1. Soru
Arapça’da “geri dönmek, dönüş yapmak” anlamında olup “dinde yerilmiş şeyleri terk edip övgüye layık olanlara yönelme” biçiminde tanımlanır.
Burada sözü edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 2 of 12
2. Soru
Kişinin işlediği kötülükler Allah’a iman duygusuyla oluşan bağı zedelemekte ve her zaman vaadini ve ahdini yerine getiren yüce yaratıcıdan onu uzaklaştırmaktadır. İslam, inanan insanın bu uzaklaşmaya son verme çabası içerisinde olması üzerinde ısrarla durmaktadır. Böyle bir aslında ruhun Allah’a açılışını ve yücelişini hedefleyen duaya benzemektedir. Bu yüzden Kur’an’da ve hadislerde yer alan tövbe ve istiğfar ifadelerinin çoğu dua ve niyaz üslûbundadır.
Bu parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 3 of 12
3. Soru
• “Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah başkalarını yaratır, onlar günah işle (ve tövbe eder) Allah da onları affederdi.”
(Hadis-i şerif)
• “Ona kötü ve iyi olma kabiliyetlerini verene! Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu arzularıyla baş başa bırakan da ziyan etmiştir.”
(Şems suresi, 8-10. ayetler)
-
Soru 4 of 12
4. Soru
Ebû Hüreyre’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Mümin kul günah işlediğinde kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer pişman olarak bağışlanmasını dilerse nokta silinip kalbi cilalanır. Günah işlemeye devam ederse siyahlık kalbini sarar. Cenab-ı Hakk’ın, ‘Onların işlemekte oldukları kötülükler kalplerini kirletmiştir’ şeklindeki beyanında yer alan kir ve pas bundan ibarettir”
Bu hadiste tövbeyle ilgili;
I. İçsel bir süreçtir.
II. Günahların tahribatını onarır.
III. Pişmanlıkla Allah’a yönelmedir.
vurgularından hangileri yer almaktadır?
-
Soru 5 of 12
5. Soru
Tövbenin yapılış anı önemlidir. Aslolan, hatanın yapıldı- ğının anlaşılmasından hemen sonra pişmanlık duyarak Allah’tan af dilemek ve o hatayı bir daha yapmamaktır. Tövbenin zamanıyla İslam düşüncesinde genel kabul gören husus, ölüm ve kıyamet anı gelip çatmadan önce tövbe etmektir. Çünkü gerek iman gerekse tövbe zihin ve kalbin, dolayısıyla iradenin katılımıyla meydana gelebilir. Ölüm halinin veya kıyametin kopmasının yaklaşması durumunda gayba olan iman şartı ile irade ortadan kalkacağından günahın devam ettirilmesi de imkânsız hale gelir. Bu durumdaki insanın dinî değer taşıyacak herhangi bir davranışta bulunması söz konusu olmaz.
Bu parçadan aşağıdaki sonuçların hangisine varılamaz?
-
Soru 6 of 12
6. Soru
I. Pişmanlık duymak
II. Allah’a samimice yönelmek
III. Hatayı terk etmede kararlılık
IV. Hatayı terk etme zamanını doğru seçmek
Verilenlerden hangileri tövbede olması gereken hususlardan değildir?
-
Soru 7 of 12
7. Soru
• “Dediler ki: Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz, bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz!”
(A’râf suresi, 23. ayet)
• “Kim bir kötülük yapar yahut kendine zulmeder, sonra da Allah’tan bağışlama dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici bulur.”
(Nisa suresi, 110. ayet)
• “De ki (Allah şöyle buyuruyor): Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”
(Zümer suresi, 53. ayet)
Bu ayetlerden affetme ve bağışlamayla ilgili;
I. Temelinde sevgi vardır.
II. Hatalardan ders alanlara yöneliktir.
III. Bitmeyen bir ümidin sonucu gerçekleşir.
yargılarından hangilerine varılabilir?
-
Soru 8 of 12
8. Soru
“Onlar çirkin bir şey yaptıkları veya kendilerine kötülük ettikleri zaman Allah’ı hatırlarlar da hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir ki? Onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler.”
(Al-i İmran suresi, 135. ayet)
Bu ayette vurgulanan husus aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 9 of 12
9. Soru
Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde insanla ilgili farklı bir gerçek anlatılmaktadır?
-
Soru 10 of 12
10. Soru
• “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel olan davranışla sav; o zaman bir de göreceksin ki seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse kesinlikle sıcak bir dost oluvermiş!”
(Fussilet suresi, 34. ayet)
• “Sen onlara sırf Allah’ın lütfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile…”
(Âl-i İmran suresi, 159. ayet)
Bu ayetlerden affetmenin insanlara etkisiyle ilgili aşağıdaki yargıların hangisine varılamaz?
-
Soru 11 of 12
11. Soru
Aşağıdakilerden hangisinin bağışlamanın sonuçlarından biri söylenemez?
-
Soru 12 of 12
12. Soru
“Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz erdemlilik değildir. Asıl erdemli kişi Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olanlara harcayan; namazı kılıp zekâtı verendir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takva sahipleri bunlardır.”
(Bakara suresi, 177. ayet)
Bu ayetten aşağıdaki yargıların hangisine varılamaz?