PARÇADA ANLAM – 1 (Ana Düşünce – Ana Duygu – Konu – Başlık)
Test Özet
0 of 12 Sorular completed
Sorular:
Bilgi
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
Sonuçlar
Sonuçlar
0 of 12 Sorular answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Kategoriler
- Kategorize edilmedi 0%
-
Testi tamamladınız. Cevapları kontrol ediniz…
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- Güncel
- İnceleme/Atla
- Cevaplandı
- Doğru
- Yanlış
-
Soru 1 of 12
1. Soru
Şarkılar, şiirler, romanlar, öyküler ve diğer tüm sanat eserleri toplumun iç dünyasını gösteren birer penceredir. Neşeli şarkılar, hüzünlü şiirler, heyecanlı romanlar veya karamsar öyküler… Toplum ne yaşıyorsa onu yazıyor, onu okuyor, onu dinliyor, onunla ilgili bir eser ortaya koyuyor. Çünkü insan, eyleme dökemediği, sözle anlatamadığı her türlü duyguyu bir şekilde dışa aktarmanın yollarını arıyor. Böylece bu duygular insanların yazdıklarında, okuduklarında, dinlediklerinde veya ortaya koyduğu eserlerde hayat buluyor. Bu sebeple bir ülkede öne çıkan eserlere baktığımızda toplumda olanı biteni anlamak çok da zor olmasa gerek.
Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 2 of 12
2. Soru
Nur yağan geceler, gündüzler nerde,
Neşe paylaştığım öksüzler nerde,
Dost yollar, dost evler, dost yüzler nerde,
Huzura erdiğim bayramlar hani?
Abdürrahim Karakoç
Bu şiirin ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 3 of 12
3. Soru
Yaptığımız bazı davranışlar veya sarf ettiğimiz bazı sözler dolayısıyla ilişki içinde olduğumuz insanları kı- rabiliriz. Bunu telafi etmenin en güzel yolu, uygun bir ortamda ve uygun bir dille özür dilemektir. Bir kusur karşısında özür dilemenin erdem olduğu unutulmamalıdır. Özür dileyen insana karşı nazik olmak ve özrünü kabul etmek de büyük bir inceliktir.
Bu parçanın anahtar kelimeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
-
Soru 4 of 12
4. Soru
İnsan beyni, sahibinin yapmak istediği şeyi gerçekleştirme yollarını bulacak şekilde yaratılmıştır. “Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz.” diyen atasözü de bu fikri doğrulamaktadır. Pek çok insan, insan kudretinin dışında zannedilen muazzam işleri sadece azimleri sayesinde başarmış, o işleri yapmayı akıllarından bile geçirmeyen insanlarsa varılan netice karşısında şaşakalmışlardır. Atatürk’ün çok güzel bir sözü var: “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir.”
Bu parçada asıl anlatılmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 5 of 12
5. Soru
Bütün kusurlarım toprak gizliyor
Merhem çalıp yaralarım düzlüyor
Kolun açmış yollarımı gözlüyor
Benim sadık yârim kara topraktır
Bu dörtlüğün ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 6 of 12
6. Soru
(I) Bugünkü şairlerimizin çoğu, hep eskilerin, başkalarının gösterdikleri yoldan gidiyor; eskiden kalma duyguları, düşünceleri söylüyor. (II) Birtakımının yeni gözükmesine bakmayın, onlar da bundan on beş yıl öncekini taklit ediyor. (III) Beş yüz yıl önceki eskidir de on beş yıl önceki eski değil midir? (IV) Bir şairin kendi oluşturmadığı, kendi üretmediği, başkasından öğrendi- ği her şey eskidir.
Bu parçanın ana düşüncesi numaralanmış cümlelerden hangisinde verilmiştir?
-
Soru 7 of 12
7. Soru
Çocuklarımızın belirli davranışları kazanmalarını, örne- ğin odalarını toplamalarını, okulda başarılı olmalarını isteriz. Ceza vererek bunları sağlamaya çalışmak işe yaramayan bir yoldur. Çocuk hedefe ulaştığında ona büyük bir ödül vermek de -en azından her zaman- işe yaramaz. Çocuğun asıl amaca yönelik küçük davranış- larını belirli aralıklarla ödüllendirmek en işlevsel yoldur. Örneğin odası tamamen derli toplu olunca onu ödüllendirmek yerine küçük bir tertipli davranışını, söz gelişi paltosunu askıya asmasını samimi bir takdirle karşılamak daha fazla işe yarayabilir.
Bu parça için kullanılabilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 8 of 12
8. Soru
Son zamanlarda kitabevlerine uğrayanlar ya da yayı- nevlerinin sitelerine girenler “Hep Okunacak Kitaplar” başlığı altında yeni yeni varlık gösteren bir ibareyle karşılaşıyor. Bu ibarede -maalesef- sözü edilen kitapların mükemmelliğinin ispatlandığına, yıllar geçse de ilk günkü zevki vereceklerine işaret ediliyor gizliden gizliye. Madalyonun öteki yüzüne baktığımızda bu yüceltmenin asıl sebebi ortaya çıkıyor. Bunlar yayınevlerini besleyen, basımı yıllar yılı yapılacak kitaplar. Bu yüzden de yayınevlerinin göz bebeği. Kimselere kaptırmak istemiyor yayınevleri bu kitapları. Zira yayınevlerinin çarkı onlarla dönüyor.
Bu parçada yazarın asıl yakındığı durum aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 9 of 12
9. Soru
Selam saygı hepinize,
Gelmez yola gidiyorum.
Ne şehire ne de köye,
Gelmez yola gidiyorum.
Bu dörtlüğün konusu aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 10 of 12
10. Soru
Konuşma, duygu ve düşüncelerimizi, görüp yaşadıklarımızı karşımızdakilere sözle iletme işidir. Yani günlük yaşamımızın temel bir parçasıdır. Tıpkı solumak, yemek yemek, su içmek, yürümek gibi… Sabahın ilk saatlerinden yatma zamanına değin sıradan bir günümüzü düşünelim. Bu süre içinde konuşmanın büyük bir yer tuttuğunu görürüz. Yakınlarımızla, çevremizdekilerle, dost ve arkadaşlarımızla günün olaylarından, okuduklarımızdan, duyduklarımızdan, kişisel ve toplumsal sorunlarımızdan söz ederiz. Böylece düşünce alışverişi yapmış, yaşantılarımızı paylaşmış oluruz. Bu, toplum içinde yaşayışımızın doğal bir sonucudur. Günlük bir gereksinimdir.
Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 11 of 12
11. Soru
Okumak zihin gelişimi için çok önemlidir. Bilinçli ve düzenli bir okuma uygulaması yapan insan değişik düşünceleri yargılama, bunlar üzerinde kurulmuş mantığı tespit etme yeteneği kazanır. Bilgiler okumayla artırılır, doğadaki güzelliklerin inceliği okumayla kavranır, düşünce çabukluğu okumayla elde edilir. Kültürlü bir insan olmanın en etkili yoludur okumak. Bireyleri ger- çek anlamda okuyan toplumlar, ileri ve uygar toplum olurlar.
Bu parçaya getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
-
Soru 12 of 12
12. Soru
Şehitler tepesi boş değil,
Biri var bekliyor.
Ve bir göğüs, nefes almak için;
Rüzgâr bekliyor.
Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye;
Yattığı toprak belli,
Tuttuğu bayrak belli,
Kim demiş meçhul asker diye?
Arif Nihat Asya
Aşağıdakilerden hangisi, bu şiirin anahtar sözcüklerinden biri değildir?